Kortfattad historia om Zimbabwe

Zimbabwe ligger i södra Afrika, landet har ingen egen kust och gränsar till länderna Zambia, Botswana, Mocambique och Sydafrika. Huvudstaden är Harare och med sina cirka 1,5 miljoner invånare är detta Zimbabwes största stad. Staden är också ett handelscentrum för majs, bomull, citrusfrukt och tobak.

1923 blev landet en självstyrande brittisk koloni och kallades för Syd – Rhodesia, efter att Nord- Rhodesia frigjorde sig och blev Zambia så förkortade man ner namnet till bara Rhodesia. När man 1962 höll ett parlamentsval i landet blev partiet Rhodesian Front vinnarna, deras stora valfråga var självständighet. Men för att Rhodesia skulle bli eget ställde britterna krav på att de svarta skulle ges rösträtt, något som Rhodesian Front avvisade. Partiets ledare Ian Smith struntade i det brittiska kraven och förklarade Rhodesia självständigt 1965. Britterna i sin tur förklarade denna självständighet som olaglig och 1968 bestämde FN:s säkerhetsråd om sanktioner mot landet. Efter en lång och komplicerad politisk process blev landet självständigt 1980 och då under namnet Zimbabwe.

Landet var en gång ett av Afrikas rikaste länder och vid självständigheten var Zimbabwe ett välmående land. Men efter många år av ekonomiska nedgångar, politiska oroligheter och dåliga skördar lämnade runt tre miljoner människor landet. Sen de politiska våldsamheterna som var under 2008 har situationen i landet förbättrats betydligt.