Min allra första resa till Afrika var en resa till Zimbabwe

De senaste 20 åren har jag besökt den afrikanska kontinenten mer än 30 gånger, inklusive 7 resor till Egypten, 18 resor till Tanzania och fem till Kenya. Andra länder som jag besökt minst en gång är Zambia, Zimbabwe, Sydafrika, Uganda och Rwanda. Min allra första resa till Afrika var faktiskt en resa till Zimbabwe, i år för 20 år sedan. 20 år senare minns jag fortfarande hur spännande det var att sitta på flygplanet från paris mot Johannesburg. Jag sov alldeles för lite på planet, satt alldeles för länge och följde planet på den lilla kartan i den lilla TV skärmen framför mig. ”Nu flyger vi över Afrika” tänkte jag för mig själv när planet flög in över Libyen (eller om det var Algeriet). Till slut somnade jag och vaknade inte förrän en liten stund innan planet landade i Johannesburg, Sydafrika. I Sydafrika gick jag inte ens av planet utan satt bara kvar medan de städade och bytte personal. Det blev ingen möjlighet att samla ett land till genom att kliva av i Sydafrika den gången. Sydafrikanerna bredvid mig sa naturligtvis att jag måste åka till Sydafrika för att göra en safari i Krugerparken någon gång. Bra tips tänkte jag, någon gång ska jag gör det.  20 år senare har jag dock fortfarande inte gjort det. I Sydafrika har jag varit men bara två gånger i Kapstaden med omnejd, aldrig en resa med safari i Krugerparken eller någon annan av Sydafrikas safariparker.

Senare samma dag landade jag i Zimbabwe. Dofterna, ljuden, musiken, allt tog jag in i minibussen från flygplatsen in till centrala Harare. Maten, människorna, kulturen, musiken, solskenet allt sög jag i mig under en månad i Zimbabwe som student. Efter en vecka i Harare begav jag mig runt i landet. Jag spenderade först en vecka på landsbygden i närheten av Mutare i östra Zimbabwe. Där besökte vi också Chimanimani med de sagolikt vackra Bridal Vail Falls. Resan gick vidare till Great Zimbabwe ruins, Bulawayo, Hwange National Park och Victoria falls. Jag var i Vic Falls när det var som mest vatten. Vilken mäktig känsla det var att stå ute på kanten på den zimbabwiska sidan när dånet från fallen var så öronbedövande att jag inte kunde höra personer bredvid mig prata. Det var som att stå i ett enormt skyfall. Jag blev blöt som om jag hade duschat.

Zimbabwe fångade i mig kärleken till Afrika. Hettan, de gränslösa vidderna, bushen, den röda jorden, musiken, människorna. Jag visste att jag skulle återvända. Jag återvände mängder av gånger till Afrika men till Zimbabwe kom jag först 19 år senare. Alla mina resor till Afrika har format mig och lärt mig otroligt mycket och allt startade den där gången för snart  20 år sedan med en resa till Zimbabwe.