Nationalparker i Zimbabwe

Zimbabwe har en del nationalparker att erbjuda. Här ska du får läsa om några utav dem.

Hwang National Park – Största nationalparken i Zimbabwe, den har en yta på 14,600 kvadratkilometer vilket gör att naturen, vegetationen och safarin varierar stort. Parken är känd för sin stora population av elefanten, här bor också över 100 däggdjursarter och även lejon, leopard och noshörning. De bästa månaderna för att besöka parken är augusti, september, oktober och även i början på november. Från slutet av november till början på april när det är regnperioden upplever man en helt annan park, då blir de uttorkade savannerna istället ett välmående fält med en riklig mängd av bete. Djuren blir mer utspridda och det kan vara svårare att se dem under en safaritur. Man brukar kalla detta för den gröna säsongen och den har helt klart sin egen charm.

Mana pools National Park – Finns i ett stort våtmarksområde som sträcker sig längst Zimbabwes norra gräns. Under vintermånaderna har parken den högsta samlingen av vilda djur på den hela afrikanska kontinenten. Mana pools är ett UNESECO-världsarv med en varierande vegetation, till exempel så kan man hitta stora mahogny- och akacieträd vid Zambezifloden. Här finns också ett rikt djurliv med bland annat elefanter, bufflar, hyenor, lejon, leoparder. Det är också i Mana pools man hittar det största antalet flodhästar och krokodiler som finns i Zimbabwe.

Nyanga National Park – En av de första nationalparkerna som förklarades i Zimbabwe, ligger i norra delen av Zimbabwes östra högland. I mitten av parken ligger Mount Nyangani som är den högsta punkten i Zimbabwe även Zimbabwe högsta vattenfall ligger i den södra delen av parken. Som besökare kommer du sannolikt få se kudu, klippspringare och andra antiloper, leopard och hyena brukar också förekomma i parken.

Matobo National Park – Ligger i Matobo Hills och har en oändlig terräng vilket gör det till ett paradis för en vandrare. I parken bor en hel del djur så som svart och vit noshörning, zebra, gnu, giraff, kudu, leopard, gepard, flodhäst, krokodiler och apor för att nämna några. Matobo är också känt för sin stora mängd av svarta örnar.