Okända pärlor i Afrika

Afrika är en kontinent med ökad turism och ökat resande. Européers, amerikaners och även asiaters resor till Afrika har ökat kraftig. Många drömmer nog om en afrikansk safari, om att se platser som Kapstaden, Garden Route, Kilimanjaro, Serengeti, Victoriafallen och Cape Winelands. Bortanför dessa kända turistmål finns mycket mer att upptäcka. De största resmålen i Afrika är kanske Sydafrika, Tanzania, Kenya och paradisöar som Mauritius och Zanzibar. Detta inlägg handlar dock om två lite mindre kända resmål i Afrika; Zimbabwe och Zambia.

Ett flertal arrangörer i Sverige arrangerar idag resor till Zimbabwe och till Zambia men dessa länder går naturligtvis bra att utforska även (helt eller delvis) på egen hand. Bland de saker ni bör se på er resa till Zimbabwe är:

  • Victoriafallen, populärt kallade Vic falls, världens största vattenfall skapas där Zambezi floden störtar 100 meter nerför och skapar en djup ravin med forsar och vitt vatten
  • Great Zimbabwe, ruinerna från det gamla kungadömet som har gett landet sitt namn
  • Hwange National Park, Zimbabwes bästa safaripark
  • Zambezifloden, det är en helt magisk känsla att sitta i en kanot och se lejon och elefanter komma ner till floden för att dricka.
  • Matobo Hills, här bland de majestätiska granitklipporna ligger Cecil Rhodes begraven.
  • Chimanimani Mountains. I Zimbabwes Eastern Highlands på gränsen till Mocambique ligger de vackra bergen Chimanimani. Här kan ni vandra genom öppna hedar och dramatiska berg och bada i vattenfall.

Victoriafallen ligger på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia och är naturligtvis en av de allra största attraktionerna även i Zambia. Ni som vill se hela fallen kan startat i Zambia och sedan gå genom ingenmansland över bron över Zambezifloden in i Zimbabwe och se fallen även från den zimbabwiska sidan.

Zambia är dessutom det bästa landet i Afrika för walking safaris. I Zambias LuangwaValley finns ett flertal safariarrangörer som arrangerar vandringar över 3–5 dagar Ni går tillsammans med beväpnande guider genom det fantastiska bush- och savannlandskapet och skådar djur till fots. Ni sover på campingplatser. Era följebilar transporterar era tält och all campingutrustning så att er camp står färdig när ni kommer fram. Fantastiska kockar lagar underbar mat över öppen eld och ni äter under den afrikanska stjärnhimlen.

LuangwaValley är ett av Afrikas bästa safariområden men det är fortfarande ganska oupptäckt och därför undgår ni de turistströmmar som flockas till mer kända safariparker som Etosha och Krugerparken.

Zambia har förutom LuangwaValley ett flertal stora safariparker för er som vill ha en safari i jeep, bland annat enorma Kafue, som är lika stort som Sydafrikas ikoniska Krugerparken men har en bråkdel av besökarna Krugerparken har varje år.

Både Zambia och Zimbabwe är fantastiska resmål för er som söker en upplevelse utöver det vanliga. Har ni svårt att välja vilket av dessa länder ni ska resa till? Varför välja? De ligger bredvid varandra, besök båda två på samma resa.