Victoriafallen

Är du i Zimbabwe får du inte missa att se Victoriafallen. Detta sägs vara en av den mest spektakulära sevärdheten i Afrika.

Det går att besöka Victoriafallen från både Zimbabwe och Zambia då den bildar en gräns mellan dessa två länder. Fördelen med att besöka den från Zimbabwes sida är att det finns markerade stigar så att man kan promenera till fallet från Victoria Fall. På Zimbabwes sida får man dessutom uppleva fallet rakt framifrån vilket gör att man får den bästa utsikten över fallet.

Lite kort fakta om Victoriafallen är att den är cirka 2 km bred och varje minut faller det ner mellan 20,000 och 700,000 kubikmeter vatten i en fallhöjd på 100 meter. Vattnet kommer från Afrikas längsta flod, Zambezifloden. ”Röken” som bildas av fallet kan ses på cirka 30 km avstånd och har därifrån fått det lokala namnet Mosi-oa-Tunya (röken som dundrar) Det sägs att det var David Livingstone, en upptäckare och missionär från Skottland som var den första europén som ”upptäckte” fallet år 1855.

Även om Victoriafallen i sig är en väldigt känd sevärdhet så finns det också mycket annat man kan göra här runt omkring förutom att besöka just fallet. Området är ett paradis för dig som gillar adrenalinfyllda aktiviteter, här kan du göra allt från bungyjump från Victoria Falls Bridge till forsränning på Zambezifloden. En helikoptertur över fallet brukar vara en fantastisk upplevelse där du får en oslagbar utsikt över fallet och du får en chans att ta många fina bilder. Dock kan dessa turer kosta en del men det brukar vara värt pengarna. Du kan också uppleva den afrikanska vildmarken på hästryggen längst med Zambezifloden där det finns stora möjligheter att se antiloper, bufflar, elefanter och även både flodhästar och krokodiler.

Victoria Falls Bridge som har nämnts tidigare är ett annat ställe där man har en fantastisk utsikt över fallet. Bron går över Zambezifloden och förbinder Zimbabwe och Zambia. Här över går det både tågtrafik och bilar. Bron är knappt 200 meter lång så det går även att gå över.