Visum, vaccinationer och försäkringar till Zimbabwe

Här kan du läsa om några praktiska råd inför din resa till Zimbabwe så som visum, vaccinationer och försäkringar.

Visum – Som svensk medborgare kan du mot en avgift skaffa visum vid gränsen, t ex på flygplatsen i Harare. Du kan också skaffa visum på förhand via en zimbabwisk ambassad. Det är rekommenderat att du som resenär ta kontakt med Zimbabwes ambassad innan avresa för att få uppdaterade information kring gällande visum-och inresebestämmelser och även kostnader för visum och krav på giltighetstid på pass.

Vaccinationer – Vaccination mot gula febern krävs om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika, för att kolla vilka länder som är aktuella för detta kan du kontakta din vaccinationsmottagning. Polio, stelkramp och difteri vaccinationer bör ses över.
Det är rekommenderat att vaccinera sig mot Hepatit A och B. Vissa riskgrupper kan även behöva Dukoral.
Eftersom att det förekommer malaria i landet bör du ta kontakt med din läkare innan avresa.
Tänk på att använda myggstift/spray på ytor på din hud som inte går att täcka, speciellt om det finns mycket mygg i din omgivning då dessa kan sprida sjukdomar som malaria. Att använda långärmad skjorta och långbyxor kan minska risken för bett. Om du ska övernatta på landsbygden eller i djungeln så bör du använda ett impregnerat myggnät.

Försäkring – Det är att rekommendera att ha en heltäckande reseförsäkring när du åker till Zimbabwe. Sjukhusens utrustning är låg i hela landet och oftast måste allvarliga sjukhusfall evakueras till Sydafrika, något som kan bli mycket dyrt utan rätt försäkring.